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INTERPRETATION IC 90.1-2004-15 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2004 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved:  October 12, 2007 
 
Request from:  Dan Hansen (E-mail: dhansen3@trane.com), The Trane Co., 7100 S. Madison, 
Willowbrook, IL 60527. 
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2004, Section 6.4.1.2 and Tables 6.8.1C and 6.8.1H 
through J, regarding centrifugal chiller efficiencies. 
  
Background No. 1:  A centrifugal chiller has been selected that is within the operating 
conditions outlined in Table 6.8.1J and within the ranges for temperatures in Section 6.4.1.2. 
 
The Test Procedure noted in Table 6.8.1C is ARI 550/590 and Chapter 12 (Normative 
References) of 90.1-2004 references “ARI/550/590-98 with Addenda through July 2002.” 
 
Section 5.6.1 of the ARI 550/590 test procedure is labelled Allowable Tolerances and gives an 
equation that allows, but does not require, tolerances. 
 
The chiller in question will have a witnessed performance test at the factory.  The test will have a 
0% tolerance. 
 
Interpretation No. 1:  The interpretation is that, while tolerance is allowed, it is not required in 
the test procedure. Therefore this centrifugal chiller with 0% tolerance is required to meet the 
efficiency levels, both full load and part load, per the appropriate table (6.8.1C, H, I or J) of 
90.1-2004. 
 
Question No. 1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 1:   No 

 
Comment No. 1:   
 
The performance tolerances are integral to the ARI 550/590 Standard and the related 
certification program.  The standard not only has tolerance allowances for capacity and 
efficiency, but also for temperature measurements and flow conditions for the testing facility 
(control and accuracy considerations).  The ASHRAE 90.1 tables are set up based on standard 
rating conditions for equipment in order to achieve a consistent approach to qualifying 
performance.  A customer is free to choose the purchase specifications for his/her specific 
project requirements, but that does not change the criteria required for compliance with the 90.1 
Standard.   
 
Background No. 2:  If the answer to the first interpretation is "No," another interpretation is 
requested. ASHRAE 90.1's scope covers equipment and systems in the vast majority of 
commercial buildings. If the zero tolerance performance is not required to meet the requirements 
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of the appropriate table (6.8.1 C, H, I or J), it is certainly the committee's intent that some level 
of efficiency must be met. To do otherwise would create huge loopholes by allowing very 
inefficient equipment to be installed simply by requiring a tolerance different than the maximum 
allowable tolerance as specified in ARI 550/590 Section 5.6.1.   
 
Interpretation No. 2:  The interpretation is that, if a tolerance is specified and different than that 
specified by Section 5.6.1 of ARI 550/590, to comply with the standard's requirements the chiller 
must be rated using the tolerances in Section 5.6.1 of ARI 550/590, and meet the requirements, 
both full and part load, of the appropriate Table 6.8.1 C, H, I or J. 
 
Question No. 2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 2:   Yes 

 
Comment No. 2:  The ARI 550/590 standard and related certification program set tolerance 
limitations for both test measurements and performance reporting. The 90.1 Standard references 
ARI 550/590 Standard and therefore requires related equipment performance to be determined in 
accordance with the ARI 550/590 test procedure. Performance calculated using the methods in 
the ARI 550/590 Standard for the exact chiller configuration (impeller, motor, gear, heat 
exchangers, and starter, etc.) would be acceptable for demonstrating efficiency compliance with 
ASHRAE 90.1. 
 
Neither Standard permits users to specify alternate tolerance levels. It is a customer prerogative 
to request other conditions or tolerances for purchase specifications. 
 


